Jean Droit is geboren op 28 augustus 1884 in Laneuveville-devant-Nancy (Lotharingen). Hij overleed op 7 december 1961 te Vincennes op 77 jarige leeftijd.
Terwijl hij België beschouwde als zijn tweede vaderland, speelde zijn kindertijd en lagere schoolperiode zich af in de gemeenteschool van Courcelles-Motte. Tijdens de eerste wereldoorlog werd hij ingelijfd bij de 226e Infanterie en nam o.m. deel aan de strijd te Verdun. Later werd hij bevriend met de legerarts en schrijver Georges Duhamel (1884-1966) hetgeen zijn (latere) liefde voor het Rode Kruis verklaart.
Hij was scout, schilder, schrijver en illustrator en stond mee aan de wieg van het scoutisme in Frankrijk en België. Zijn totem was ‘Loup bavard’ of ‘Spraakzame Wolf’.
Gewonnen voor de idealen van het scoutisme lag hij mee aan de basis van de Belgische scoutsbeweging en was een van de medeoprichters van de Boy Scouts of Belgium (B.S.B.). In 1910 kreeg hij de leiding over de 4e Brussel. Later volgde zijn benoeming tot technisch commissaris voor kaderopleidingen en tot instructeur voor Woodbadgekampen.
Hij wist als geen ander het scoutsleven te verwoorden en uit te beelden in verschillende tijdschriften of boeken, als auteur of als illustrator. Met grote verbeeldingskracht zette hij de scouts aan tot een inventief kampleven. Van in zijn jeugd vertoonde Jean Droit veel belangstelling voor het leven in de vrije natuur, de pioniers, de roodhuiden van Amerika. Hij stichtte samen met een aantal andere scouts een studiecentrum voor indianen. Jean Droit wijdt veel artikelen aan het leven en de cultuur van de indianen. Hij maakt verschillende gebruiksvoorwerpen, kledij met hoofdtooi in arendsveren, een tamtam, vredespijpen, enz…
Het maken van allerlei kunstige– en nuttige kampeerattributen, het leven in de natuur, eerbied voor dieren, kennis van bloemen en planten, alles kwam aan bod in zijn boeken. Hoe je een kampvuur aanmaakt, was bijvoorbeeld ook een van de technische vaardigheden die hij probeerde door te geven.
Tijdens de tweede wereldoorlog werden de scoutsactiviteiten en de uniformen verboden. Enkel activiteiten rond sociale werking werden nog toegelaten. Samen met zijn scoutsvriend Louis Picalausa (1898-1969) zette hij dergelijke organisaties op (uitdelen en herstellen van kleding, voedselbedeling, hulp bij gewonden, …).
Na de oorlog hernamen weer de gewone scouts-activiteiten, maar zijn fascinatie voor hulpverlening bracht hem bij het Jeugd Rode Kruis. Naast de speciale opleidingen voor eerste hulp, was de werking van het Rode Kruis voornamelijk geïnspireerd op zijn ervaringen binnen de scoutsbeweging. Jean Droit was van bij het begin actief betrokken met opleidingen en organisatie.
Als kunstenaar en illustrator is Jean Droit voornamelijk bekend als aquarellist en tekenaar (ontwerpen voor staatsleningen, portretten, tekeningen en illustraties in allerlei tijdschriften en boeken). Bij zijn terugkeer in Frankrijk ging hij als tekenaar werken voor de gekende porseleinfabriek Manufacture de Sèvres. Via zijn gevarieerd werk groeide zijn aanzien in Parijse kunstkringen. In Frankrijk en België namen de tentoonstellingen alsmaar uitbreiding. Hij ontwierp decoratieve muurschilderingen, alsook tekeningen voor de uitgeverij Piazza. Zijn werken hebben een aparte stijl, zijn zeer herkenbaar en soms licht romantisch. In zijn vroegste werken is de tijdsgeest van de Belle Epoque duidelijk aanwezig. Jean Droit is onder meer de ontwerper van de eerste Belgische scoutskentekens van de B.S.B.
Bibliografie:
- Wikipedia – fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Droit
- Het Belgische Scoutisme tijdens de Eerste Wereldoorlog, Roger Grignard
- Persoonlijk archief Jean Droit
Tekst & foto’s : © Scouts en Gidsen Museum